Advanced search  

News:

cpg1.5.48 Security release - upgrade mandatory!
The Coppermine development team is releasing a security update for Coppermine in order to counter a recently discovered vulnerability. It is important that all users who run version cpg1.5.46 or older update to this latest version as soon as possible.
[more]

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Gallery and php version 7.0 or 7.1  (Read 1973 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dark_Angel

  • Coppermine newbie
  • Offline Offline
  • Posts: 12
Gallery and php version 7.0 or 7.1
« on: January 24, 2020, 07:16:00 am »

gallery 1.5.48 attempting to use php version 7.0 or 7.1

c-panel says that all versions of php to 7.0 have been deprecated. I attempted to change our bridged forum to 7.0, forum works but the gallery says:

Fatal error:  Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect() in /attic/cpg/include/functions.inc.php:183 Stack trace: #0 /attic/cpg/include/init.inc.php(171): cpg_db_connect() #1 /attic/cpg/index.php(26): require('/home/servername/...') #2 {main} thrown in /attic/cpg/include/functions.inc.php on line 183

needless to say am back to version 5.6Just thought I would let someone know and to see if 1.6 behaves with 7.1php
Logged

ron4mac

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Posts: 1667
Re: Gallery and php version 7.0 or 7.1
« Reply #1 on: January 24, 2020, 03:41:35 pm »

Logged

Dark_Angel

  • Coppermine newbie
  • Offline Offline
  • Posts: 12
Re: Gallery and php version 7.0 or 7.1
« Reply #2 on: January 24, 2020, 06:58:20 pm »

ok, tis what I thought. thanks. Have a great day.
Logged

JustJoe

  • Coppermine newbie
  • Country: 00
  • Offline Offline
  • Posts: 3
Re: Gallery and php version 7.0 or 7.1
« Reply #3 on: December 12, 2020, 07:17:04 pm »

CPG faithful,

I have recently upgraded from Ubuntu 18.04 to 20.04...phew all went pretty smooth.
One issue is coppermine ver cpg1.6.x-1.6.06 stopped working.
I get this message when I surf to the GUI:

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function errorInfo() on null in /usr/local/src/cpg/cpg1.6.x-1.6.06/include/database/pdo/dbase.inc.php:71 Stack trace: #0 /usr/local/src/cpg/cpg1.6.x-1.6.06/include/init.inc.php(175): CPG_Dbase->getError() #1 /usr/local/src/cpg/cpg1.6.x-1.6.06/index.php(22): require('/usr/local/src/...') #2 {main} thrown in /usr/local/src/cpg/cpg1.6.x-1.6.06/include/database/pdo/dbase.inc.php on line 71

I saw this same error in this thread, so thinking there might be a known fix aside from re-installing cpg1.6 ???

The GUI is down right now, so any assistance on options to fix would be appreciated...

thx for your time in advance...
Logged

ron4mac

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Posts: 1667
Re: Gallery and php version 7.0 or 7.1
« Reply #4 on: December 12, 2020, 10:58:59 pm »

I have recently upgraded from Ubuntu 18.04 to 20.04...phew all went pretty smooth.
One issue is coppermine ver cpg1.6.x-1.6.06 stopped working.

The quickest fix is probably to switch to using mysqli instead of PDO:mysql.

In the include/config.inc.php file, change the dbtype to mysqli.

Code: [Select]
$CONFIG['dbtype'] =   'mysqli'; // Your database type

P.S. There is no need to double post.
Logged

JustJoe

  • Coppermine newbie
  • Country: 00
  • Offline Offline
  • Posts: 3
Re: Gallery and php version 7.0 or 7.1
« Reply #5 on: December 13, 2020, 08:39:43 pm »

CPG Faithful,

Original environment: Coppermine 1.6.06 on a fully patched Ubuntu 18.04 with mysql 5.7 & php 7.2

I was able to get Coppermine running on Ubuntu 20.04.  8)
The key was all about getting mysql "right"...

Current environment: Coppermine 1.6.09 on a fully patched Ubuntu 20.04 with mysql 5.7.32 & php 7.4.3

Ubuntu 20.04 upgrades mysql to v8, which I "think" Coppermine was not happy with.
I was able to remove/disable mysql v8 and then install mysql 5.7.32
Coppermine seems fine with PHP 7.4.3
I did a restore of my databases from backup...cpgdb, sys, mysql, performance_schema including ib* and auto.cnf files in the root /var/lib/mysql dir.
Start mysql and coppermine is now happy.
I also did run the run the cpg_installer_update.php to patch from .06 to .09

I will also say setting the debug_mode =1; was a must to get good information errors from Coppermine.

BTW:
Anyone modify Coppermine to digest images larger that 2MB yet?  Anyone want to collaborate on that?  My phone is taking 3-4MB images and I can't upload them to Coppermine  :-[
Other options?
Logged
Pages: [1]   Go Up
 

Page created in 0.036 seconds with 19 queries.