Advanced search  

News:

cpg1.5.48 Security release - upgrade mandatory!
The Coppermine development team is releasing a security update for Coppermine in order to counter a recently discovered vulnerability. It is important that all users who run version cpg1.5.46 or older update to this latest version as soon as possible.
[more]

Pages: [1] 2 3 4 5 6   Go Down

Author Topic: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF  (Read 52895 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« on: January 13, 2014, 11:00:39 pm »

Hello there! :)

I'm currently using 1.4.25 (stable) version of Coppermine, bridged to SMF 1.1.19. It all works great, and I'm having 4893 files in 126 albums and 5 categories with 9575 comments.

Now, I need to upgrade my SMF to latest version 2.0.6, and I'm wondering what should I do with Coppermine in order to keep all files/categories and comments? Do i need to upgrade coppermine as well? Can you please advise me about this and provide some documentation link if there is something that can help me?

I never did upgrade for coppermine so I'm a bit worried if that's too complicated to perform, sorry if my question above is too dumb :)

Regards,
Nikola
Logged

gmc

  • Dev Team member
  • Coppermine addict
  • ****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 785
    • GMC Design Photo Gallery
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #1 on: January 13, 2014, 11:54:17 pm »

Coppermine should certainly be upgraded - we are now at 1.5.26...

Here is latest announcement thread with documentation link.
http://forum.coppermine-gallery.net/index.php/topic,76998.0.html

Please review and see what questions you have...
Logged
Thanks!
Greg
My Coppermine Gallery
Need a web hosting account? See my gallery for an offer for CPG Forum users.
Send me money

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #2 on: January 14, 2014, 01:33:53 am »

Thanks for your quick answer, I appreciate it.

Okay, I just take a quick look at that, all seams to be okay besides the fact that I'm not sure what about bridge itself, do I need to remove it before upgrade? Do I need to use another bridge for 2.0.6 version of SMF after upgrade?

Regards,
Nikola
Logged

gmc

  • Dev Team member
  • Coppermine addict
  • ****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 785
    • GMC Design Photo Gallery
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #3 on: January 14, 2014, 02:41:46 am »

I wouldn't expect any issues from the bridge - as that just moves user authentication to SMF...
The main areas would be any plugins you are using (downloading V1.5 versions if still needed) and if you have a custom theme - or theme not supported for 1.5...
Always a good idea to upgrade a test gallery first to get comfortable with it - and make sure all works as planned.
Logged
Thanks!
Greg
My Coppermine Gallery
Need a web hosting account? See my gallery for an offer for CPG Forum users.
Send me money

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #4 on: January 15, 2014, 08:14:04 pm »

Hey again.

So as you suggested I firstly wanted to try all this upgrade thing on my localhost (wamp) server.
So i copy database and files of forum + Coppermine, and put it all on my localhost, and fix settings so it work.
Forum is working fine, and coppermine is working I think, but there's some weird errors at the top of pages. Screenshot attached.
I just changed settings for database access inside config.inc file (which is located in includes folder), and i edit URL inside General Settings, is there something else I should change/fix paths or something?
Logged

gmc

  • Dev Team member
  • Coppermine addict
  • ****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 785
    • GMC Design Photo Gallery
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #5 on: January 15, 2014, 08:42:07 pm »

Your WAMP server has a 'more aggressive' setting for warnings/notices than your (and most) production servers...
These settings and associated messages are intended for developers  - and should not be on or displayed in production.

It is telling you about functions that should be changed to be compatible in the future... These changes are being incorporated into Coppermine as we move forward.

You can either ignore them for purposes of your testing - or adjust your php settings in WAMP
Look for error_reporting in php.ini - the comments in WAMP's php.ini clearly list the possible options and examples of concatenating...
Since WAMP is often used by developers/testers - it is shipped with something like:
error_reporting = E_ALL  (may have ~E_NOTICE as well)
Values like:
error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_DEPRECATED
error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_DEPRECATED & ~E_STRICT
would suppress these messages and more closely represent a production server.

If everything else looks fine (the messages you provided don't affect the operation) - you are good to go...  ;D
Logged
Thanks!
Greg
My Coppermine Gallery
Need a web hosting account? See my gallery for an offer for CPG Forum users.
Send me money

lurkalot

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 931
  • +Tinyportal Support team.
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #6 on: January 15, 2014, 10:25:48 pm »

I think (if I can remember) What I did, when I faced the same scenario  ;)

1: Backup all files and database(s) 

2: Upgrade Coppermine

3: Disconnect Bridge

4: Upgrade SMF 1 to SMF 2

5: Re-bridge using the SMF 2 version of the bridge.
Logged
Running SMF 2.0.15  / Tinyportal 1.6.4, bridged with Coppermine 1.6.06, plus cpmfetch 2.0.0

Αndré

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: de
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 15760
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #7 on: January 16, 2014, 04:20:25 pm »

While I'm quite inexperienced regarding bridging, I'd swap step 2 and 3. But I'm quite sure there are some advices or threads that deal with the bridging question while upgrading from cpg1.4.x to cpg1.5.x.
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #8 on: January 26, 2014, 06:16:03 pm »

Hello there again.

So, i just copied all to new server and repair settings inside include/config.inc.php and plus i edited file cpmfetch/cpmfetch_config.php - i edited urls and paths there, and my gallery is working, but it takes few minutes to load a single page. I can see "Waiting for www.myoldurl.com" at the end of browser when opening some page, and that old domain is now turned off untill i fix all on new one. I can't find if there's some more settings to fix in order to remove pulling from old domain?

Also can someone tell me how can i turn the bridge between coppermine and smf off? I should do that before starting upgrade on smf and coppermine right?

Thanks!
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4822
    • Windsurf.me
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #9 on: January 26, 2014, 08:53:51 pm »

Take a look in the docs at the bridging section. There are full details on disabling the bridge.

Your speed problem, have you when you moved server had to change any dns settings on your hosting? That can take a couple of days to be fully stable.
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #10 on: January 26, 2014, 08:58:07 pm »

No actually it's not a DNS problem because I'm having that server and domain for a 2 years now and I was using it just for testing purposes, and now i decided that it's a time to move the whole site there. My old domain is now on working again and new site is working much faster, almost instantly loading pages.

Anyway, will take a look at that bridging section, thanks.
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4822
    • Windsurf.me
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #11 on: January 26, 2014, 09:18:30 pm »

One important item to check when you move server like this is the URL of your coppermine gallery folder - http://documentation.coppermine-gallery.net/en/configuration.htm#admin_general_coppermine-url
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #12 on: January 26, 2014, 09:47:37 pm »

Looks like the problem was with bridge itself as it's connected with old database. Nevermind it, I just uploaded new files in order to update coppermine.

Now, i have to login in order to use update.php - "Authentication needed" - and I have a problem as I used just my account from forum and now it's not working as bridge is disconnected. Can I somehow create new admin account or add it to database or smth?
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #13 on: January 26, 2014, 09:53:00 pm »

I can see in database that there's just one account with username "admin" which was last used back in 2009, can I somehow update the password for it?
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #14 on: January 26, 2014, 09:55:52 pm »

Oh, gotcha! :)
Nevermind, sorry for bothering. :)
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #15 on: January 26, 2014, 09:57:48 pm »

Oh, just when I  was thinking that it's all fine...
I just finished update and I got that message at the end of page saying to check file versions or to go to start page. Whatever I click i just got a white page with:
Quote
Fatal error :

That's a new  :-X :-X
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #16 on: January 26, 2014, 10:02:49 pm »

Sorry for double-posting, but i couldn't see an option for edit previous post though.

Here's what i'm getting when i turn on debug mode:

Quote
While executing query 'SELECT u.ID_MEMBER AS id, u.realName AS username, SHA1(CONCAT(passwd, passwordSalt)) AS password, u.ID_GROUP AS group_id FROM `pavel_forum`.parnat_forum_members AS u LEFT JOIN `pavel_forum`.parnat_forum_membergroups AS g ON u.ID_GROUP=g.ID_GROUP WHERE u.ID_MEMBER='23699'' in bridge/udb_base.inc.php on line 70

mySQL error: Unknown column 'u.realName' in 'field list'
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #17 on: January 26, 2014, 10:19:51 pm »

So, I'm starting to really like coppermine  8) 8)
I figured out what the problem is - so i turned off the bridge and setup new SMF 2.0 brigde and it all works nice and smooth now! :)

Now, one last problem that I have is regards utf-8 characters after i bridge coppermine with smf. I'm having Russian site, so many usernames consist utf-8 characters, and those are appearing like "????" right now.

Please see image attached for example. How can i fix it?  :-\
Logged

Αndré

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: de
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 15760
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #18 on: January 27, 2014, 09:13:37 am »

I assume "Character encoding" is already set to utf-8 in the Coppermine config? If so, you could try to add
Code: [Select]
$CONFIG['dbcharset'] = 'utf8';to include/config.inc.php. If it works as expected, make sure it doesn't break something else.
Logged

Nightmaster

  • Coppermine novice
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 46
  • samo-opusteno.info
    • Samo-opusteno.info
Re: Updating from 1.4.25 (stable) bridged to SMF
« Reply #19 on: January 27, 2014, 07:24:58 pm »

Interesting is that when I add that line, i got description changed to those weird characters, and nothing else, usernames are still just "???".
See attached images for example.

What I noticed is that coppermine tables in phpMyAdmin are encoded in latin1_swedish_ci (collation is set like that I mean), so may that cause the problem? Should I just change collation for those tables to utf8_general_ci, like I have for forum tables, and is it safe to do now when I already have full database with comments and all?

Thanks for your support once again :)
Logged
Pages: [1] 2 3 4 5 6   Go Up
 

Page created in 0.083 seconds with 20 queries.