Advanced search  

News:

cpg1.5.48 Security release - upgrade mandatory!
The Coppermine development team is releasing a security update for Coppermine in order to counter a recently discovered vulnerability. It is important that all users who run version cpg1.5.46 or older update to this latest version as soon as possible.
[more]

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change  (Read 9815 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« on: July 24, 2013, 04:06:29 am »

I have tried many searches but can find nothing on this topic for cpg 1.5.

Source web site: www.patpongnightlife.com Link not safe for work db=patpongn.copp1
- In 3 years it has grown from 0 to 125 albums and 25,000 jpgs with 300+ visitors / day
- I started on Cpg 1.2 and still have 5 websites on Cpg 1.4 that need to be "upgraded" to 1.5x
- Every upgrade has had problems with 1.2 -> 1.3 -> 1.4, so am very reluctant to upgrade them to 1.5

Target web site: www.thai-nl.com name=thainite NSFW - CPG Link = http://www.thai-nl.com/gallery
- I restored the current db patpong.copp1 onto thai-nl.com, now has db name of thai-nite_patpongn_copp1
- I ran the Cpg install on the new system but it does not discover the old db and creates a new one.

Please advise what I need to do via MySQL and/or phpMyAdmin?

« Last Edit: July 25, 2013, 12:21:40 am by Joe Carver »
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #1 on: July 24, 2013, 09:19:18 am »

Best read the upgrade instructions as you do not run an install but instead an update procedure.

http://documentation.coppermine-gallery.net/en/upgrading.htm
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #2 on: July 24, 2013, 10:04:04 am »

I did read the instructions   ::)

When I run http://thai-nl.com/gallery2/update.php
it says "Coppermine Photo Gallery seems not to be installed correctly, or you are running coppermine for the first time. You'll be redirected to the installer. If your browser doesn't support redirect, click here."

It then redirects to install.php which says
"MySQL database selection
This is the new install wizard. Click here for the classic install screen.
ERROR
The following errors were encountered and need to be corrected first:
Could not create a MySQL connection, please check the MySQL details entered
MySQL error: Access denied for user 'admin'@'localhost' (using password: YES)"

Did you read the part about changing the domain name?
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #3 on: July 24, 2013, 10:19:55 am »

Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Update and Domain Name Change
« Reply #4 on: July 24, 2013, 11:31:52 am »

Because the website albums are 2GB, I had to take a hybrid approach to moving the website and changing the domain name.
It is almost impossible to download and then upload the 2GB backup file without interruptions here in Thailand.   :'(
It took almost 3 days to accomplish the process of copying the site album by album.   :'(  :'(

I will now try a two step process of:
a) getting the relocated cpg 1.5.12 to work without destroying the db
b) then updating it to 1.5.24
 
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #5 on: July 24, 2013, 11:51:44 am »

As above, the only changes you need to make are in /include/config.inc.php

As long as the albums are in the correct place and your db is in tact all you need to do is follow the directions above skipping the parts you don't need. Specifically where it tells you to edit the config.inc.php file 

Please do not get so grumpy, I am trying to help you.
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

Joe Carver

  • Dev Team member
  • Coppermine addict
  • ****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1503
  • aka 'i-imagine'
    • Home Page
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Update and Domain Name Change
« Reply #6 on: July 25, 2013, 12:27:19 am »

Your first post has been edited because, the links aren't safe for work and didn't have a direct link to your Coppermine.

a) getting the relocated cpg 1.5.12 to work without destroying the db

1) Make a backup 2) Follow the instructions for changing config.inc.php and the other requirements for moving to a new URL.

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #7 on: July 25, 2013, 12:40:01 am »

Thanks Joe.
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #8 on: July 25, 2013, 04:39:48 am »

This is what always happens in step a:
"Coppermine critical error:
Unable to connect to database !

MySQL said: Access denied for user 'admin'@'localhost' (using password: YES)"  :(  :'(



Is there any one out there that I can pay to fix this problem?
  ;D

Logged

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #9 on: July 25, 2013, 05:38:14 am »

You send me an email by clicking on the "letter" symbol on the left side of the screen.
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #10 on: July 25, 2013, 08:38:57 am »

That message simply means you have not setup your database details correctly in /include/config.inc.php
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #11 on: July 25, 2013, 10:38:25 am »

I have tried every possible combo and always end up with the same problem.
Someone who understands MySQL could probably do it in 1 minute.

You call me grumpy but the backup documentation does not mention any of the Cpanel tools such as Backup Wizard, MySQL Databases, Fantastico and Softaculous. These tools are standard in the US.

That's why, I either pay someone to fix it and continue to use CPG or not.
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #12 on: July 25, 2013, 02:25:08 pm »

We do not support Fantastico or Softalicious installs as they mess with the CPG code. We even tried to help them in the past but it ended up causing too much hassle.

If you want to pay someone to make the changes then I suggest you start a thread in the "Freelancers" section of the forums where I am sure you would find someone quickly. However, that error can only come from incorrect details in the file mentioned earlier and that should take a few minutes to check and correct.
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #13 on: July 25, 2013, 11:58:52 pm »

Since there are only 3 variables that can be changed in /include/config.inc.php:
    define ( 'SILLY_SAFE_MODE' , 1 ) ;
    $CONFIG['dbserver'] = 'localhost' ;
    $CONFIG['dbuser'  ] = 'admin' ;
    $CONFIG['dbpass'  ] = '*****' ;
    $CONFIG['dbname'  ] = 'yyy_copp1'   ;

I have wasted a huge amount of time changing every combination and still get the same result.
I'll try your suggestion and get some freelancer MySQL help.  ;D
« Last Edit: July 26, 2013, 01:26:04 am by Jeff Bailey »
Logged

Joe Carver

  • Dev Team member
  • Coppermine addict
  • ****
  • Country: us
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1503
  • aka 'i-imagine'
    • Home Page
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #14 on: July 26, 2013, 02:40:50 am »

Ask your host for some help. One reason is that there
may be some restrictions on your account. Another is
that most companies provide assistance for moving.

They should also be able to see what you have done so far.

From the error message it looks like you simply don't
have the username and password correct for the db.
(CPG "sees" the db)
Remember it is not the CPG username/psw, it is the username/psw for the db.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #15 on: July 26, 2013, 10:14:31 pm »


Remember it is not the CPG username/psw, it is the username/psw for the db.

OK, now have the db connected.  ;D ;D ;D

However, all the file names still point to the original website and not the new.   :'(

I cannot find any admin tool to change them.  What do I do now?
Logged

Phill Luckhurst

  • Administrator
  • Coppermine addict
  • *****
  • Country: gb
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 4726
    • Windsurf.me
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #16 on: July 26, 2013, 10:50:53 pm »

Go into config and change the settings outlined here - http://documentation.coppermine-gallery.net/en/configuration.htm#admin_general_coppermine-url

Then run update.php and you should be good to go.
Logged
It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.

dreimer

  • Coppermine novice
  • *
  • Country: th
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 28
  • Cpg 1.2->1.3->1.425 & 1.5.x
Re: Cpg 1.5.12 to Cpg 1.5.24 Upgrade and Domain Name Change
« Reply #17 on: July 27, 2013, 02:17:16 am »

It is mostly working other than some lastups.

Thank you to Phill L and Joe C for their advice to get Step A (change domain names) working.  ;D ;D ;D

I'll take a break before Step B (updating from 1.5.12 to 1.5.24).  8)



Logged
Pages: [1]   Go Up
 

Page created in 0.057 seconds with 19 queries.